Babblarna på nya scener

Finns det någon svensk småbarnsförälder som inte känner till Babblarna? Troligen inte. Det populära tv-programmet, som vänder sig till de allra minsta barnen, har gett många föräldrar lite välbehövligt lugn i vardagen. Dessutom finns det en pedagogisk poäng med programmet, vilket alla kanske inte tänker på.

Babblarna är ett barnprogram som finns att se bl.a. på Youtube. Karaktärerna Babbi, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo, och deras sånger ”Bergochdalbanebit” och ”Stompalong Tut Pling Sång”. Om du tycker att Babblarna mest är ljud och inte verkar ha så mycket innehåll, då har du inte lyssnat ordentligt. Det är kanske inte heller så konstigt, eftersom föräldrar knappast är den primära målgruppen. Men det ligger faktiskt forskning bakom programmets utformning. Anneli Tisell, Babblarnas skapare, har använt rön från Irene Johansson, professor i pedagogik. En intervju med Johansson finns att läsa här, och efter att ha läst den förstår man varför Babblarna heter saker som Babba och Doddo. På många förskolor använder man också Babblarna i den pedagogiska verksamheten. Ett exempel är Hästhovens förskola i Hästveda. Där var det ett barn som introducerade pedagogerna för de färgglada figurerna, skriver Norra Skåne.

Babblarna the musical

För den som inte kan få nog av Babblarna, eller har barn som inte kan få det, finns det mycket att glädja sig åt i höst. Babblarna – första musikalen har premiär på Musikaliska i Stockholm 9 oktober, och kommer sedan att turnera på förskolor, bibliotek och kommunhus i hela landet. När biljetterna till föreställningarna i Jönköping, som kommer att spelas i februari 2017, släpptes sålde de slut på nio minuter.

Den som inte har lyckats lägga vantarna på en biljett kan höra av sig till sitt lokala bibliotek, kulturhus eller teater. Det finns också en möjlighet för flera förskolor att gå samman och tillsammans beställa en uppsättning. Då blir kostnaden inte speciellt hög.