Ekonomin som förälder

Att skaffa barn och bli förälder är en stor omställning att vänja sig vid, och inte minst ekonomiskt. Sanningen är att det faktiskt kostar en hel del att vara förälder – därför är det superviktigt att ta reda på allt som en förälder bör kunna om ekonomi såsom olika besparingsknep och annat som är nyttigt att ha koll på.

Det finns många saker att tänka på som nybliven förälder, många böcker att läsa och många prylar att inhandla. Och något som snabbt märks för de flesta föräldrar är insikten om hur mycket pengar som faktiskt går åt, och som förälder är det viktigt att ha koll på sin ekonomi. Det handlar inte längre om att försörja sig själv, nu är man ansvarig för ett helt nytt liv och därför gäller att få grepp om sin privatekonomi och börja spara in på onödiga kostnader – och det finns massor av smarta sätt att spara in pengar på. Ett knep är till exempel något så enkelt som att installera en elmätare för billigare energiförbrukning i hemmet. Det kan nämligen göra att tusenlappar sparas varje år och det är pengar som kan komma väl till pass när man har en lite mini att ta hand om. Likaså finns andra ting att spara in på. Något som Helsingborgs Dagblad tipsar om är till exempel att inte förköpa sig på babyprylar innan barnet ens kommit. Vänta istället och se om nära och kära har något gammal som kan ärvas, lånas eller köp begagnat istället för nytt. På så vis kan man också spara en hel del och hålla ekonomin flytande. Sen finns såklart en hel del spenderingar som måste göras såsom att skaffa en ordentlig barnförsäkring för att skydda din bebis, tipsar Svenska Dagbladet som även tipsar om en del smarta spartips:

  • Begagnat framför nyköp.
  • Köp när du vet vad du behöver och undvik impulsköp.
  • Laga egen babymat istället för att köpa.
  • Jämför priser på blöjor innan du köper, samma märke kan kosta olika beroende på vart du handlar.
  • Sy egna eller sy om barnkläder istället för att köpa nytt.
  • Utnyttja ditt nätverk, kanske finns andra föräldrar du kan byta prylar, skor och kläder med?

Nyttigt att veta som föräldrar om ekonomin

pengar-ekonomi-svenska-kronor-sedlar-mynt

Som förälder är det alltså en stor omställning rent ekonomiskt också. Men det finns som nämnt ovan en rad smarta knep för att spara in på kostnaderna som tur är. Dock är detta inte allt man bör ta sig en funderare över när det kommer till ekonomin och några av dessa punkter har Hallå Konsument sammanfattat i en bra guide för föräldrar. Här tar man bland annat olika besparingsknep, tips på hur man jämför barnförsäkringar och vad man ska tänka på när det kommer till föräldrapenningen. Så har man inte koll på detta sedan tidigare kan den guiden vara en bra idé att läsa in sig på – och ett tips är att samtidigt kolla på vanliga inbesparings- och budgettips för att verkligen kunna sänka sina utgifter utan att det påverkar ens levnadsstandard.