Så fixar du barnkalaset utan att ruineras

Ballonger, tårta och några påhittade lekar – kurragömma lär väl duga. Vips så är allt klart! Eller? Nja, riktigt så enkelt är det ju inte att arrangera ett barnkalas. Plötsligt kommer du på att du ska köpa servetter, och gör det på närmsta livsmedelsaffär. Inköpen blir plötsligt dyrare och dyrare, och du inser att du spenderat helt och hållet över din budget (som du förstås inte hade satt…). Här lär vi dig hur du fixar kalaset, utan att ruineras på pengar!

Alla känner nog igen sig i att det mesta sker lite sådär i allra sista sekund. Säkert är de flesta av oss rationella nog att inse att det inte är ett särskilt bra sätt att jobba på, men det verkar bli så ändå! Genom att sätta en budget för hur mycket som får spenderas och köpa allt på en och samma gång, behöver du inte göra några förhastade inköp. Ett hett tips! Köp tillbehör för barnkalas på Partytajm – de har ett enormt sortiment och det är bara att välja och vraka bland teman, ballonger, serpentiner. Köp allt på samma gång, så slipper du spontana inköp i sista stund och får bättre kontroll över din budget.

Budget för barnkalas

…Precis, du behöver ju en budget. Det tåls att säga några gånger extra, för oftast höftas nog budgeten fram. ”Ja det blir väl några hundringar på tårta och ballonger”, sen står man där nästa sekund med ett tomt konto. Hur kunde det gå så överstyr? Räkna istället på en rimlig budget, så behöver du inte ha dåligt samvete sedan när du lagt pengar på kalaset. Hur mycket får då ett barnkalas kosta, frågar redaktionen sina läsare i Svenska Yle. De flesta svarar med hyfsat rimliga och ödmjuka siffror, men frågan är egentligen hur ärligt de svarar?

Tänk på att det viktigaste av allt är att barnen får träffas! Det behöver inte vara det där vilda kalaset på ett lekland som är så uppskattat just nu. Det är betydligt dyrare att arrangera det, än att göra det själv. Även om leklandets erbjudanden om städhjälp lockar… Dessutom är det inte alltid uppskattat av alla, och många vill bryta av den leklandskalasnormen som råder.

Att ha i åtanke:

  • Barnen ska äta. Varmkorv är ett bra tilltugg som passar de flesta. I inbjudan frågar du förstås efter speciella kostbehov.
  • Fiskdammen behöver inte bli dyr – en klubba, ett klistermärke och lite non stops duger gott och väl!
  • Tårtan – gör själv! Ofta tycker barnen det blir allra godast.