Tips till sommarmammor

Vår och sommarmånaderna tenderar att vara den tiden på året då flest barn föds. Här kommer några tips på vad man kan tänka på när man blir mamma under den varmaste perioden på året.

Enligt en undersökning från statistiska centralbyrån är juli den vanligaste månaden att få barn i. År 2015 föddes exempelvis 44 procent av barnen mellan månaderna april till augusti, och juli månad har legat i topp hela åtta år i rad. Att antalet sommarbarn fortsätter att öka kan vara kopplat till en tidigare babyboom på 90-talet, och att många av dessa barn idag är de blivande föräldrarna. Man vet inte riktigt vad det beror på att så många barn är sommarbarn, men troligen anser många föräldrar att det är en bra årstid då man ofta har möjlighet att ta ut semester i samband med födseln, skriver Sveriges Radio.

 

Några tips till den som ska bli mamma i sommar

  • Solskydd. Som gravid har man många hormoner i kroppen, och därmed en ökad produktion av ämnet melanocyter som reglerar pigmentförändringar i huden. Både leverfläckar och förändringar kan förändras och öka i omfång, och därför bör man vara extra försiktig med att vistas i solen och använda mycket solkräm, skriver tidningen Mama.
  • Vätska. Att vistas i värme gör att vätskeansamlingen i kroppen blir högre, och detta i samband med en graviditet gör att vätska samlas ännu enklare. Man bör därför hålla benen högt så ofta som möjligt, dra ner på salt samt dricka mycket vatten.
  • Svala kläder. Att ha luftiga och sköna mammakläder som inte sitter åt eller klämmer är en förutsättning för att hålla kroppstemperaturen sval. Enklast är det att handla mammakläder online så man slipper köa och trängas inne i affärer.
  • Myggmedel. Många myggmedel innehåller ämnen som inte är bra för fostret/barnet. Man bör istället försöka skydda sig mot insekter med kläder.