Lagsport är bra för barn

Lagsport är något som länge ansetts vara bra för barn och deras utveckling, men idag är det fler unga som väljer gymmet framför teamaktiviteter – men för det ska man inte tro att det inte finns massor av lagsporter att välja bland för det finns det.

innebandylagNågot som de flesta föräldrar är väl medvetna om så är det att lagsporter är bra att sätta barnen i för att främja deras utveckling som individer, men i dalarna väljer unga gymmet fram att delta i olika lagsporter numera. Det är något som bland annat SVT skriver om och tar upp bland annat hur barnen börjar på gymmet så tidigt som i sjuårsåldern och många gym i länet har därmed sänkt sin åldersgräns för vem som får styrketräna på gymmet. Dock bör man nog som förälder vara restriktiv med vad man låter sina barn ägna sig åt rent träningsmässigt, att gymma må vara bra men kanske inte för ett barn under 14 år. Ett tips är stället att försöka få barnets intresse för lagsport att hålla i sig och det kan man göra genom att låta dem testa olika sorters lagsport. Är barnet till exempel intresserad av innebandy går att hitta massor av olika klubbor och annat tillhörande den sporten på till exempel innebandybutiken.se, och är det fotboll som gäller finns specifika butiker för den sporten också. Men man ska inte känna sig bunden till att endast sätta barnen på bandy eller fotboll – det finns faktiskt en rad andra lagsporter att välja bland och testa på.

Många olika lagsporter för barn

olika-bollarVisst finns det många lagsporter för barn att välja bland utöver fotboll och innebandy som är de vanligaste. Något som till exempel Dagens Nyheter gör är att lista några olika andra alternativ och på den listan hittas bland annat både rugby, volleyboll och handboll till exempel. Och dessa sporter kan barnen börja träna redan i unga år och sedan kanske till och med utveckla till sina framtida karriärer om intresset för sporten håller i sig. Likaså listar man även följande lagsporter som man kan testa på lagom till skolstarten innan barnet behöver bestämma sig för vilken sport denne vill utöva:

 • Flaggfotboll – är amerikansk fotboll för nybörjare där man springer med bollen istället för att sparka och man får inte tacklas.
 • Bandy – utomhus på en isbana
 • Innebandy – spelas inomhus
 • Baseboll – liknar brännboll och spelas utomhus på gräs
 • Basket – inomhus och är en sport där man inte får röra varandra när man jagar bollen
 • Fotboll – kan spelas både inomhus och utomhus på gräs eller grus
 • Handboll – spelas inomhus i gymnastikhall
 • Ishockey – spelas precis som bandy på en isbana med skillnaden att du har ännu mer utrustning och skridskor på, plus att du spelar med en puck och inte in innebandyboll
 • Landhockey – spelas inomhus
 • Rugby – amerikansk fotboll inklusive tacklingar och sparkningar på bollen
 • Volleyboll – spelas i sand antingen inomhus eller utomhus och kan även spelas på hårt underlag i gymnastiksal

Bra för både barn och föräldrar

Så varför är lagsport bra för barn? De lär sig samarbete och att hjälpa varandra plus att lagsporter bygger karaktär och främjar en vi-känsla och empati hos unga. Men enligt tidningen Mama är lagsporter inte bara bra för barnen, de är bra för föräldrarna också. När barnen spelar i lag påverkas föräldrarna också nämligen positivt och hjälper dennes förmåga att planera och samarbeta, visar en ny studie som gjorts i USA. Så att sätta barnen i lagsport hjälper inte bara ditt barn att utvecklas som människa – det hjälper även dig så om ditt barn inte ännu sportar kan detta vara något att se över.