Vad kan man köpa i doppresent?

Dags att gå på dop? Då bör man ha med sig en doppresent. Här kommer några tips på vad man kan ge bort till den nyfödda.

När ett barn blir döpt i svenska kyrkan är det ofta stor fokus på festen som sker efteråt och de doppresenter som ges. Speciella dopgåvor finns att köpa hos bland annat företag som Bonde of Sweden eller i speciella butiker för barn, men det kan vara svårt att veta vad man ska köpa. Ett tips är att fråga föräldrarna om det är något speciellt barnet behöver, då det kostar en hel del att ha barn och barnbidragen inte täcker så mycket. Kanske behöver barnet flera uppsättningar av kläder eller andra tillbehör?

Förslag på doppresenter

Önskar sig dock inte föräldrarna något speciellt finns en rad olika presenter att välja bland. Nedan följer några förslag.

  • Pengar och presentkort. Att skänka en slant till barnets framtida sparande är alltid uppskattat om man är typen som har svårt för att komma på en bra present att ge bort. Man väljer helt själv om man vill starta ett aktiekonto, köpa en sparbössa eller ge ett presentkort. Presentkort är bra då föräldrarna kan välja själva vad de vill spendera pengarna på.
  • Namnsmycken eller tavlor. Ett vackert smycke eller en tavla med barnets namn eller födelsedatum på som kan finnas kvar i många år och bli ett minne från dopet är en present som ofta uppskattas, enligt Metro.
  • Böcker. Varför inte den första pekboken eller sagoböcker tills barnet blir äldre? En idé är annars att köpa en bok där föräldrarna själva kan fylla i information om barnets första levnadsår, något som är kul för barnet att få som äldre.
  • Större leksaker som gunghästar, bilar eller gåvagnar passar perfekt för den som ville ge en lite större och finare leksak som dopgåva.
  • Fruktträd. Ett fruktträd som kan växa i takt med att barnet växer är en kul idé, om man vill ge en present som sticker ut lite.