Undvik att barnen skadar sig på studsmattan

Flera tusen barn skadar sig varje år på studsmattor som finns i många familjers trädgårdar. Det behövs att säkerheten skärps och att man blir mer medveten om hur man hoppar på ett tryggare vis.

Under våren och sommaren är det högsäsong för att hoppa studsmatta – en rolig lek som många barn tycker väldigt mycket om. Allt fler familjer skaffar en studsmatta i sin trädgård och hoppandet är bra träning för barn, men fler behöver känna till riskerna med barnens hoppande på studsmatta och hur man förebygger skador.

Bröt benet på studsmattan

Det blev besök på barnsjukhuset efter att hoppglada Astrid råkade slå ihop underbenen hårt på studsmattan. En volt slutade så illa att hon bröt ena benet, skriver Svenska Dagbladet. Hon har även tidigare brutit armen på studsmattan. Oavsett om man hoppar ensam eller med andra så finns det risker, men störst chans att skada sig är det som man hoppar flera på studsmattan. De flesta olyckorna på studsmattan sker genom att man ramlar av, och att färre skadar sig på själva mattan. Men så var det inte i Astrids fall, och hon missar nu för andra gången många sommarnöjen på grund av gips. Astrid tror att hon kommer vilja hoppa igen, men hon ger andra rådet att ta det lugnt. Speciellt när någon ska kliva av eller på studsmattan, då ska de andra sluta hoppa. I Metro kan man läsa om att hela 6000 barn skadades under 2012 genom olyckor relaterade till hopp på studsmatta. Troligtvis har siffran inte minskat då allt fler skaffar en studsmatta. Så det gäller att vara försiktig.

Hoppa säkrare på studsmattan

För att skadorna ska bli färre så är det viktigt att fler känner till riskerna med att hoppa studsmatta, hur man hoppar säkert och vad som behöver införskaffas för att studsmattan ska bli säkrare. I en artikel publicerad av Dagens Nyheter tipsas det om hur man undviker skador på studsmattan, bland annat så bör man:

  • Se till att studsmattan står på en stadig plats.
  • Inte ställa studsmattan nära hårda föremål som träd, minst 2 meter i mellan.
  • Se till att studsmattan har vadderat skydd över fjädrar och ram.
  • Sätta ett säkerhetsnät runt studsmattan.
  • Se till att små barn hoppar en i taget.
  • Förbjuda mat på studsmattan.
  • Som vuxen alltid uppsikt över barnen när de hoppar.