Symptom på influensa

Influensan har kommit till Sverige, vad för symptom finns det att se när influensan är framme och spökar? Och skiljer det sig från vuxna till små barn?

brothers-family-siblings-boys-50692I Aftonbladet rapporteras det att influensan har slagit till med full kraft i Sverige och det tycks ha startat i dalarna för att sedan ha rört sig både upp och ner i landet.

I Vårdguiden 1177 kan en läsa vidare om just influensan och tecken som tyder på att en själv eller kanske ens barn har drabbats av denna jobbiga infektion. För det första är influensa ett virus som finns i flera hundratusen olika varianter, vilket gör att man i princip aldrig blir immun mot detta. Vanliga influensa kallas för säsongsinfluensa och detta är något som en kan vaccinera sig mot, vilket kan vara bra att göra om man är äldre än 65 eller har sjukdomar. Men barn behöver allt som oftast inte vaccinera sig. Influensan är sällan farlig även om den är jobbig att genomlida, symptom som är vanliga är:

  • Hög feber
  • Huvudvärk och matthet
  • Muskelvärk och känna sig trött/frusen
  • Halsont och snuva
  • Hosta, torrhosta och djupare slemhosta
  • Röda, ömmande ögon
  • Dålig aptit och uttorkning är vanligt det med

När det kommer till små barn är det viktigt att tänka på att de får i sig tillräckligt med vätska, de drabbas lättare av vätskebrist än vad vuxna gör. Mindre barn har diarré, illamående, magont och kräkningar oftare än vuxna när de drabbas av influensa, vilket gör att de förlorar mer vätska än vuxna människor.

Hur smittar influensa?

Influensa kommer till Sverige om vintern och smittar genom luften när någon till exempel hostar, andas ut eller nyser. Får man i sig viruset blir man smittad och kan smitta andra på lika sätt. Det är väldigt smittsamt och svårt att undvika när det väl har börjat breda ut sig. Tiden från det att man blivit smittad tills en blir sjuk är kort och tar mellan endast en till tre dagar. Viruset förökar sig snabbt i kroppen.

Den stora vinterkräksjukeperioden närmar sig dessutom, februari. Hur man bäst skyddar sig från att smittas, liksom hur du skyddar dina barn, kan du läsa om i ett tidigare inlägg som publicerats här.