Simstjärnorna lär barn att simma

simma, barn, simskolaVar femte barn i Sverige kan inte simma och i mer utsatta länder i världen är det ännu fler som inte ens får chansen att lära sig simma. Det är flera simstjärnor som tagit olika krafttag för att lära barn att simma och öka viljan till att lära sig.

Barn i Sverige ska i en virtuell värld lära sig simma av simstjärnor, något som samtidigt ska öka intresset för simkunnighet. OS-medaljören Sara Sjöström är dessutom med i ett projekt där hon hjälpa barn i Sydafrika till simkunnighet.

Virtuell simskola

I en artikel publicerad av Nwt kan man läsa om att bland andra Simon Sjödin, Jennie Johansson och Erik Persson i en virtuell värld ska få barn att intressera sig för simning och lära dem att simma. Det är Svensk Simidrott som ligger bakom satsningen ”simma med stjärnorna” tillsammans med landslagssimmarna i fråga, detta för att låta barn testa på simning och därmed öka intresset kring det. Idag kan vart femte barn i landet inte simma och många har dessutom vattenskräck. Det skulle denna virtual reality-satsning kunna råda bot på, hoppas man i alla fall. Det kan locka barn till att vilja lära sig simma i pool eller vid stranden – när de fått testa på det i en virtuell värld.

Lär ut simning i Sydafrika

Nu lägger OS-medaljören Sara Sjöström mästerskapen på hyllan ett tag och satsar på annat som har med simning att göra. I ett projekt som Project Playground ligger bakom ska Sara Sjöström åka till Kapstaden i Sydafrika för att lära barn att simma, skriver GP. I kåkstäderna finns knappt några simkunskaper alls och Sjöström hoppas till att kunna inspirera barnen till simning samtidigt som hon hoppas att det också blir en glädjefylld upplevelse för dem. I projektet är det Sjöström tillsammans med kollegan Gabriella Fagundez som agerar ambassadörer.

Här följer en intervju med Sara Sjöström om OS-press: