Barn, sorg och döden

Hur reagerar barn på sorg och vad finns det för böcker att läsa om just detta? Och hur bemöter du sorgen hos ditt barn när någon har gått bort?

När någon går bort, ja, då krävs det stöd och trygghet, ett sätt att hantera vardagen och försöka gå vidare – för de som står kvar och sörjer. Inte minst om det är ditt barn som har gått bort, alldeles för tidigt.

Med https://fenixbegravning.se/ blir den sista ceremonin så som du och dina närmaste vill att den ska vara, med smidig planering, personlig service och ett tydligt fast pris. Det ska vara enkelt i det svåra, att säga farväl på det sätt som du själv vill.

Sorg hos barn

Det finns många böcker om sorg, och inte minst om barn och sorg. Det går bland annat att läsa om en sådan bok i Dagens Nyheter. Det är boken ”Mitt fönster mot rymden” av Oskar Kroon och Josefin Sundqvist, som handlar om Gurkans vardag när hans pappa plötsligt blir sjuk. När pappa blir intagen på sjukhus är det i stället mamma som tar över tyglarna i vardagen, hon som egentligen är väldigt upptagen med sin avhandling. Då uppstår kaos och allt tycks bli fel. Med bilder i blyerts, vacker text och humor blandat med sorg blir det en fin bok allt som allt.

Men hur bemöter du barn i sorg egentligen? Var tredje timme förlorar ett barn i Sverige under 18 år en förälder. I Göteborgs-Posten går det att läsa om hur inkapslad sorg kan leda till psykisk ohälsa och dålig självkänsla. Barns sorg pendlar snabbt från lek och glädje till vrede och tårar. Utmaningen ligger i att sätta ord på sina känslor, med samtal och kreativt skapande verksamhet. Man måste få prata om sin döda mamma, till exempel, precis hur mycket man vill. Det är viktigt att få prata, särskilt som barn eller ung. Och har man något för händerna, som pyssel eller skapande, ja, då går det enklare.

Barn reagerar olika i sorg och att dela sorgen är ett sätt att bearbeta den, gå in och läs om sorg hos barn och unga på Vårdguiden 1177 för mer viktig information kring detta ämne.