Skydda familjen från influensa och vinterkräksjuka

Nu är det säsong för både influensan och vinterkräksjukan. Mot influensan finns det ett nytt vaccin mot och riskgrupper råds att vaccinera sig. Som skydd mot vinterkräksjukan finns inget vaccin och sjukdomen sprids som en löpeld. Det finns flera saker man kan göra för att förebygga att familjen blir smittad av dessa säsongsrelaterade sjukdomar.

Detta års influensa tros slå ännu värre mot riskgrupper som äldre om de inte vaccinerar sig. Samtidigt drar vinterkräksjukan fram över landet. Det gäller att vara noga med hygienen och tänka på inomhusmiljön för att undvika dessa sjukdomar.

Tänk på inomhusmiljön och tvätta händerna

Vad kan man göra i vardagen för att undvika att man själv och familjen blir sjuk? Under vintern är det extra viktigt att tänka på inomhusluften eftersom bakterier och virus ofta sprids den vägen. Blir en i familjen sjuk är det ätt att det sprids till resten. På eklok finns ett stort utbud av produkter som förbättrar luften inomhus för dig och din familj, se över vad just du kan göra för inomhusmiljön. I övrigt är det viktigt att tvätta händerna noga med tvål och torka dem med pappershanddukar. Vanliga handdukar är riktiga smittspridare, och handsprit hjälper inte, i alla fall inte mot vinterkräksjukan. Men det kan vara värt att använda ändå eftersom det hjälper att hålla borta andra virus och bakterier, skriver Aftonbladet.

Årets influensa förväntas slå hårt

I Expressen kan man läsa att detta års influensa förväntas bli värre än förra årets och slå hårdare mot äldre och andra riskgrupper. Gravida som är efter 16:e graviditetsveckan en del av riskgruppen som råds att vaccinera sig för att inte drabbas. Skyddet från vaccinet kan föras över till barnet

”Vi får en lindrigare influensa om vi är vaccinerade. Risken att hamna på sjukhuset minskar och dödligheten minskar om man vaccinerar sig.” Säger smittskyddsläkaren Mats Erntell till Sveriges Radio.