Lär barnen att cykla

Att cykla är något som nästintill varenda unge tycker är roligt, men först måste man lära sig hur man gör – turligt att det då som förälder är busenkelt att lära sitt barn att cykla, allt handlar bara om utredningsteknik och tålamod!

barn-med-cyklarAlla har vi någon gång fått höra att det bara är att hoppa upp på cykeln igen även om man precis druttat i backen och har ont över hela kroppen, och visst lärde vi oss tillslut att cykla så helt bortkastat var väl inte denna metod – men det finns bättre sätt att lära ett barn att cykla på, och sju bra tips har tidningen Mama delat med sig av. Och första tipset är självfallet också det mest självklara: att skaffa en cykel. Det kan man göra hos https://www.cykloteket.se/kategorier/cyklar där man dessutom kan köpa sig en egen cykel på samma gång så kan förälder och barn cykla tillsammans. Men något att tänka på när man väljer cykel är precis som cykelförsäljaren Hans-Göran säger till Arbetarbladet:

” – Man ska växa ur en cykel, inte växa i en cykel. Mindre barn ska nå ner till marken med båda fötterna när de sitter på sadeln, för att kunna stanna. Det kan också vara svårt att nå fram till styret och svänga om cykeln är för stor.”

Cykla säkert

Det finns många knep och knåp att ta till när det är dags att lära sitt barn att cykla. Men något som alla föräldrar bör vara medvetna om är att alla barn tar olika långt tid på sig att lära sig, men som med allt ska man också minnas att övning ger färdighet – så ge inte upp i första taget. Sen när barnen blir äldre brukar skolan hjälpa till med cyklingen. Det är något som till exempel Vimmerbytidning skriver om då man passade på i somras att göra ett reportage när polisen i Västervik besökte en skola för att lära barnen allt om att titta höger och vänster, använda hjälm, lyse och reflexer samt att man berättade om vilka böter som kan delas ut om man slarvar med säkerheten. Ett tips är därför att lära ditt barn att cykla säkert redan från början!