Tips inför förlossningen

Ska du föda barn snart? Kul! Här kommer ett gäng tips så att du kan förbereda dig och tagga till inför förlossningen.

Ska du föda barn i sommar har du säkerligen redan handlat mammakläder och inväntar den stora dagen med spänning. Men har du tänkt på allt inför förlossningen? Här har vi, med inspiration från magasinet Mama, samlat en rad tips just inför denna dag som kan vara värt att tänka till kring.

  1. Mat – glöm inte att äta ordentligt inför förlossningen, den kommer att kräva mycket energi. Så tipset är att redan ett par veckor innan börja bunkra upp med kolhydrater och tänk på att det ska vara långsamma sådana.
  2. BB-väskan – ska vara packad i god tid innan och innehålla allt från laddningssladdar till snacks.
  3. Jobba på mental förberedelse – att föda barn för första gången är en stark upplevelse och det kan vara bra att förbereda sig rent mentalt på vad som komma skall, det finns en rad olika kurser att boka in sig på såsom profylaxkurs exempelvis.
  4. Boa försiktigt – att boa hemma är fullt normalt inför en födsel, såklart du vill att hemmet ska vara så mysigt och rent och fint inför att barnet ska komma. Men tänk på att det inte är så optimalt att storstäda när man är höggravid, se till att försöka lugna ner dig och slappna av när förlossningsdatumet närmar sig.
  5. Förlossningsbrevet – har du koll på vad detta är? Det är ett brev som sammanfattar dina önskemål inför den stora dagen till exempel om du vill ha en helt naturlig födsel, gärna tar extra lugnande eller om du vill äta något speciellt efteråt. Men tänk på att vara realistisk i dina önskemål!

Andra saker som kan vara bra att förbereda sig på

Något annat som kan vara bra att tänka på inför en förlossning är att kroppen är med om något den aldrig varit med om förut och att själva händelsen i den meningen är traumatisk. Du vet inte hur din kropp kommer att reagera varken under förlossningen eller efteråt, och många förstagångsföderskor vittnar om att de under förlossningen knappt minns vad som skett. Och deras partner har kunnat berätta både det ena och det andra som skett här – till exempel om humörsvängningar från kärleksbedyranden till hot om skilsmässa och så vidare. Det kan vara ra att känna till kan ske det med.