Slipp julstress och julpress

En tredjedel av svenskarna ser inte fram emot jul på grund av stress. Det gäller att göra en ordentlig plan och bland annat be om hjälp för att slippa enorm julstress och julpress, eller så reser man helt enkelt bort.

Under december är det många som ser fram emot julledigt och att få vila under lediga dagar, samtidigt är det perioden som vi stressar mest inför.

Skippa sociala medier och res kanske bort

Något som får många att bli otroligt stressade inför jul är idylliska bilder och överflödiga julbak som florerar runt på sociala medier. Kravet att man ska ordna allt perfekt och alltid ha det så himla mysigt runt jul gör många stressade. I Sydsvenskan kan man läsa vad debattören och bloggaren Cissi Wallin har att säga om detta och enligt henne jämför vi oss med varandra mer än vad vi gjorde förr, och normen har på så sätt blivit till att man ska nästan ska anstränga ihjäl sig inför jul och andra högtider. Man ska baka, städa, köpa mängder av presenter till barnen, ha bjudningar och samtidigt lägga upp allt på sociala medier, det är inte sunt. Det man borde göra är att strunta i de sociala medierna och det där perfekta. Eller så kan man skippa julstressen och försöka hitta billigt hotell i Göteborg att bo på med familjen över jul.

Om familjen vill stanna hemma

Enligt en undersökning gjord utav Sifo är det ungefär en tredjedel av svenskarna som inte ser fram emot jul på grund av stress bland annat, skriver Expressen. Men om familjen ändå vill stanna hemma och fira jul med släkt och vänner så finns det ändå knep att ta till för att slippa julstressen och julpressen. I Metro tipsar stressforskaren Anders om hur julen blir mindre stressig. Det är viktigt att se till att man får sin återhämtning, genom vila, promenader eller en stund för sig själv, även om man har mycket att göra. Det är även viktigt att man diskuterar och vågar be om hjälp kring julfirandet med alla inblandade så att allt inte hamnar på en person i familjen, det gäller att hjälpas åt. Ordentlig planering är a och o och det bästa är om man de sista dagarna innan jul har det mesta fixat.